

اموزش
منتخب سردبیر

هرآنچه که باید از بیت کوین (Bitcoin) بدانید!
در این بخش به چگونگی پیدایش بیت کوین ، مفهوم پول دیجیتال و دیگر مفاهیم کلی خواهیم پرداخت.
در این بخش به چگونگی پیدایش بیت کوین ، مفهوم پول دیجیتال و دیگر مفاهیم کلی خواهیم پرداخت.
پول در طی زمان در شکل های مختلفی بروز و ظهور پیدا کرد و در قالب های متفاوتی خدمات مبادلاتی خود را برای جوامع ارائه داده است.از ابتدایی ترین شیوه های مبادله که به بیش از هزاران سال پیش بازمیگردد تا پیدایش چند هزار ساله سکه های فلزی ، تاسیس اولین شبه بانک ها که به واسطه اعتبارشان میانجی مبادلات پرارزش میشدند و شکل گیری اولین بانک ها در اروپا ، حجم گسترده پول ریخته شده در بازر به کنترل خاص و علمی نیاز داشت. این موضوع نیاز به بازمهندسی بانک های مرکزی به عنوان کنترل کننده پولی در کشور های مختلف رایج کرد. قرن بیستم با سیل عظیم مدرنیزاسیون ، تحولات شدیدی در سازوکار پولی و بانکی ایجاد کرد. پدیده اینترنت که جزو نیرومندترین امواج فناوری در اواخر قرن بیستم بود ، پیش زمینه بانکداری الکترونیک را پدید آورد. در ادامه با گسترش و پیشرفت هوش مصنوعی و تلفیق علوم کامپیوتر و ریاضیات و اقتصاد ، شبکه سراسری اینترنت به عنوان زیرلایه بانکداری جای پای خود را محکم کرد.
در این بین پیدایش فناوری جدیدی معادلات را عوض کرد : بلاک چین یا زنجیره بلوکی که منجر به بروز پدیده ای به نام پول دیجیتالی شد.نام هایی چون ارز رمزنهاد، کریپتوکارنسی ، ارز رمزینه ، ارز رمزپایه و ارزدیجیتالی از دیگر نام های این پدیده است. بیت کوین به به عنوان اولین و برجسته ترین عضو این خانواده است که مدعی جایگزینی با سیستم پول دنیاست.
شناخت و درک پدیده بیت کوین و چگونگی عملکرد آن ،نیازمند گذراندن دو پیش نیاز مفهومی ، شناخت سازوکار بلاک چین یا همان زنجیره بلوکی و آشنایی با پدیده بیت کوین است.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین نوعی پول دیجیتالی و مجازی بر پایه شبکه همتا به همتا است. یک نوع واحد پولی جدید که از درون اینترنت بوجود آمد.
بیت کوین یک شبکه توافقی است که یک سیستم پرداخت جدید و یک نوع پول کاملا دیجیتال را بوجود آورده است ، از دیدگاه یک کاربر بیت کوین بسیار شبیه پول نقد اینترنتی است. به عبارت دیگر بیت کوین ارزدیجیتالی رمزنگاری شده و یک پول صد در صد مجازی است.ارزهای دیجیتالی که مالک آن هستید در کامپیوتر شما ذخیره میشوند . میتوانید این ارزهای دیجیتال را بفروشید و یورو ، دلار و یا حتی ریال دریافت کنید.
در واقع بیت کوین یک نوآوری اینترنتی با کارکرد های مشابه است.نوآوری بودن بیت کوین به این معنیست که خالقان آن توانسته اند آن را در مدت کوتاهی از یک ایده به یک واقعیت اثرگذار بر دنیای اقتصاد مبدل کنند.زیرا در چندسال گذشته ارزش بیت کوین در بازارهای جهانی از چند صدم دلار به چندهزار دلار افزایش یافته است.
تفاوت اصلی بیت کوین با ارزهای سنتی غیرمتمرکز بودن آن است. همانطور که ذکر شد بیت کوین روی یک پایگاه داده غیرمتمرکز به اسم بلاک چین فعالیت میکند.
تاریخچه بیت کوین
bitcoin، نخستین ارز دیجیتالی است و هیچکس نمیداند که سازنده آن کیست. بیشتر ارزهای دیجیتالی در سکوت تولید میشوند. برای مثال، گفته میشود که سازنده بیت کوین، فردی به نام ساتوشی ناکوموتو(Satoshi Nakomoto) است. دقیقا مشخص نیست که ساتوشی ناکوموتو واقعا یک فرد است یا گروهی از افراد تحت این نام، اقدام به تولید bitcoin کردهاند. بعد از اینکه رمزارز بیت کوین به دنیا پا نهاد، دیگر خبری از ساتوشی ناکوموتو نیست. بعد از این رمزارز، رمزارزهای متفاوت دیگری مانند لایتکوین، اتریوم و… هم به دنیا معرفی شدهاند. یکی از مزایای اصلی bitcoin، این است که میتوان آن را در حالت آفلاین هم در یک سختافزار امن ذخیره کرد. به این حالت، ذخیره سرد گفته میشود. با وجود ذخیره سرد، امکان به سرقت رفتن bitcoin و رمزارزها وجود نخواهد داشت. ذخیره سرد، در مقابل ذخیره گرم قرار دارد. ذخیره گرم، نوعی ذخیرهسازی است که طی آن، دادهها روی سطح اینترنت ذخیره میشوند و در نتیجه، امکان به سرقت رفتن آن هم به وجود میآید.
بیت کوین چگونه فعالیت میکند؟
bitcoin نوعی ارز دیجیتالی است که بدون نیاز به واسطهها و بانکها قابلیت تبادل و تراکنش دارد. با داشتن بیت کوین، انگار طلا در اختیار دارید. به این معنا که بیت کوینها مانند طلا دارای ارزش هستند و قابلیت معامله دارند. بعضی از خردهفروشیها و کسب و کارها، بیت کوین را به عنوان روشی برای پرداخت در نظر میگیرند. بیت کوینها، بعد از تبادل در کیف پولهای دیجیتالی قرار میگیرند. هر کیف پول دیجیتالی، یک پایگاه داده کوچک است که کاربران روی سیستمهای رایانه، تلفنهای هوشمند و تبلتهای خود ذخیره میکنند. کاربران مختلف که در شبکه بلاک چین حاضر هستند، گره نامیده میشوند و هر تراکنشی که در شبکه بلاک چین صورت میگیرد باید به تایید تمام گرهها یا همان کاربران برسد. با توجه به این ویژگی، امکان اینکه تغییر در دادهها به وجود بیاید یا کسی تقلب و کلاهبرداری کند بسیار اندک خواهد بود.
چگونه ارزشگذاری میشود؟
ارزش بیت کوین توسط فرد یا گروه خاصی تعیین نمیشود. همانطور که قیمت طلا در بازارهای جهانی براساس عرضه و تقاضا مشخص میشود، قیمت بیت کوین نیز در صرافیها و کارگزاریها بر اساس دو عامل اصلی عرضه و تقاضا مشخص میشود. در صورتی که نیروی عرضه در بازار بیشتر از تقاضا باشد، قیمتها در جهت نزولی و کاهش یافتن حرکت خواهند کرد تا زمانی که دوباره میزان تقاضا برابر با عرضه شود. از سوی دیگر این ارز دیجیتال را میتوان دارای یک ارزش بنیادین نیز دانست که مقدار آن با توجه به وضعیت شبکهاش و هزینهای که ماینرها برای استخراج یک واحد از آن صرف میکنند، به دست میآید. با وجود شیوههای ارزشگذاری مختلف، در نهایت قیمت بیت کوین توسط عرضهای که میتواند از سوی استخراجکنندگان باشد و یا تقاضایی که از سوی سرمایهگذاران شکل گرفته است، تعیین میشود.
آیا bitcoin را میتوان هک کرد؟
اگر بخواهیم پاسخ دقیقی به این پرسش داشته باشیم، برای هر شبکهای یک راه نفوذ وجود دارد. روی کاغذ هر نوع رمزنگاری قابل شکستن است، اما میتوان گفت که هک کردن شبکه و دوبار خرج کردن بیت کوین بنا به گستردگی شبکه و منفعت استخراجکنندگانش در عملکرد صحیح (و نه خرابکارانه) سبب جلوگیری از وقوع این اتفاق میشود. شبکه اصلی بیت کوین تاکنون هک نشده و دوبار خرج کردن تاکنون در آن اتفاق نیفتاده است. وقوع این حادثه میتواند به نوعی به اعتبار این ارز دیجیتال لطمه بزند و موجب افت ارزش آن شود.
کیف پولها و صرافیها میتوانند هک شوند و تا به حال چندین هک بزرگ در این زمینه رخ داده است اما خود شبکه بیت کوین تاکنون مشکل جدی از بابت امنیت نداشته است. این موضوع را میتوان با اینترنت مقایسه کرد. هک شدن یک وبسایت روی اینترنت به معنای هک شدن خود اینترنت نیست.
چند راه مختلف برای هک کردن شبکه بیت کوین وجود دارد که مهمترین آن حمله ۵۱ درصد است. این حمله نیاز به تجهیزات ماینینگ قدرتمند دارد به طوری که بتوان بیش از ۵۰ درصد از قدرت پردازش شبکه را تصاحب کرد. به دلیل گستردگی شبکه و هزینه بالای حمله دوبار خرج کردن، هیچ انگیزهای برای این کار وجود ندارد و میتوان آن را تقریبا غیرممکن دانست.
حمله ۵۱ درصدی چیست؟
حمله ۵۱ درصدی یکی از انواع حملات است که فرد مهاجم، کنترل بیش از نصف قدرت شبکه را در دست میگیرد. از آنجا که تایید تراکنشها در شبکه بیت کوین برعهده ماینرها یا همان دستگاههای استخراج است، کنترل بیش از نصف قدرت این دستگاهها موجب میشود تا احتمال تایید شدن تراکنشها و ساختن بلاکها به دست یک نفر افزایش یابد.
در صورتی که یک فرد یا گروه خاص بتواند بیشتر تراکنشها را تایید کند، قادر به انجام حمله دوبار خرج کردن خواهد بود.
این حمله بدین صورت است که فرد مهاجم ارز دیجیتال خود را در قالب یک تراکنش و در ازای پول، کالا یا خدمات انتقال میدهد. پس از آن فرد مهاجم که کنترل تایید تراکنشها و ساختن بلاکها را به دست گرفته، سریعتر از بقیه شروع به ساختن بلاکها میکند. یکی از قوانین بیت کوین و ارزهای دیجیتال این است که طولانیترین زنجیره که بیشترین بلاک ساخته شده را دارد، به عنوان زنجیره معتبر شناخته میشود. در صورتی که مهاجم زودتر از بقیه بتواند این زنجیره را بسازد و تراکنش اول خود را در بلاکها قرار ندهد، موفق به اجرای دوبار خرج کردن یا حمله ۵۱ درصدی میشود.
دیدگاهتان را بنویسید